Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

HERBATY NATURALNE

Herbaty czarne określane są mianem herbat całkowicie sfermentowanych.  Proces fermentacji (zwany także utlenianiem lub oksydacją) ma ogromny wpływ na późniejszą jakość herbaty.  Właściwie przeprowadzony nadaje herbacie  intensywnej barwy, smaku i aromatu. W zależności od regionu w jakim herbaty są uprawiane istnieją różnice w metodach obróbki liści. Zawsze jednak mamy do czynienia z sześcioma podstawowymi etapami: więdnięcie, zwijanie, fermentowanej,  suszenie, sortowanie i pakowanie gotowego produktu. Odpowiednie parzenie czarnej herbaty ma ogromne znaczenie dla jej właściwości. W pierwszych dwu minutach parzenia, herbata oddaje do roztworu największą zawartość kofeiny, dlatego też ma ona działanie pobudzające i orzeźwiające.  Chcąc uzyskać działanie bardziej uspokajające, herbatę należy parzyć od trzech do pięciu minut.   Czas parzenia herbaty zleży także  od twardości wody (im twardsza, tym zaparzanie powinno być dłuższe) oraz  frakcji liścia (im drobniejszy, tym zaparzanie krótsze).

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl