Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

HERBATY NATURALNE

Herbaty zielone są najbardziej popularne w krajach wschodnioazjatyckich.  Nie poddawane są one procesowi fermentacji, lecz ich liście są mocno podgrzewane, dzięki temu zachowują barwę oliwkowozieloną. Herbaty zielone są bardziej gorzkie niż czarne, a kolor naparu jest jaśniejszy i przybiera jasnożółtą, słomkową barwę.  W zależności od gatunku zielonej herbaty stosujemy odpowiednią temperaturę wody i czas parzenia.  Wpływają  one nie tylko na kolor naparu, ale także na walory smakowe i właściwości herbaty.  Generalnie herbaty zielone zalewamy przegotowaną wodą ostudzoną do temperatury 70-80°C.  Czas parzenia zależy natomiast od stopnia zwinięcia herbaty – im mocniej jest zwinięta, tym dłużej powinno trwać parzenie (zwłaszcza pierwsze), aby liście mogły rozwinąć się, uwalniając pełnię smaku i aromatu.  Herbaty zielone można parzyć nawet kilka razy.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl